Ett effektivt sätt att nå ut till dina kunder med information är genom att skicka nyhetsbrev – både i pappersform och digitalt via e-post.
Det är enkelt och billigt och du håller hela tiden din verksamhet aktuell hos mottagare som du sedan tidigare vet är intresserade av dina tjänster eller produkter.
Vi på Total Media & Reklam är förespråkare för att inte välja den ena typen av nyhetsbrev före den andra då vi anser att både fysiska utskick och e-postutskick fyller sitt syfte. Fysiska pappersutskick är inte fullt lika vanliga längre och ger därför en lite högre känsla hos mottagaren att just han eller hon är utvald att få utskicket. Samtidigt är digitala nyhetsbrev det billigaste och snabbaste sättet att nå ut till en stor skara mottagare.
Det finns undersökningar som visar att det effektivaste sättet att marknadsföra sig är att först nå ut till kunden med en trycksak, för att sedan följa upp den trycksaken med ett digitalt utskick.
Tips för digitala nyhetsbrev
Här delar vi med oss av vad du bör tänka på när du ska skicka digitala nyhetsbrev. Mycket av tankesättet fungerar även bra på fysiska pappersutskick.
1. Lär känna din målgrupp och segmentera vid behov
Det är viktigt att du vet vad din målgrupp är intresserad av och på vilket sätt du ska presentera innehållet. Vid behov och möjlighet rekommenderar vi att du segmenterar din kontaktlista efter olika kundgrupper och anpassar innehållet för respektive målgrupp. På så sätt blir du mer träffsäker med din information och möjligheten till nya affärer ökar.
2. Skicka kontinuerligt
Var noga med att vara konsekvent med dina utskick. Sätt en planering för när dina utskick ska gå ut och håll dig till den planen. Kontinuitet är viktigt för den långsiktiga effekten, men var noga med att inte skicka för ofta. Då finns det risk för att mottagarna tröttnar och avregistrerar sig. I början får du kanske prova dig fram viken dag och vilken tid som genererar bäst resultat för dig, samt hur ofta du bör skicka. Sätt sedan din planering utifrån detta.
3. Prioritera ämnesraden
Ämnesraden är det första mottagaren möts av och är helt avgörande för om utskicket kommer öppnas eller och det åker i papperskorgen. Slarva därför inte med ämnesraden och prova gärna mot en grupp av testpersoner innan du skickar ut det skarpa nyhetsbrevet.
4. Var kortfattad och tydlig
Se till att budskapet når ut på ett tydligt sätt och håll dig kortfattad. Var inte rädd för att hålla utskicket luftigt och rent. Du behöver inte berätta om allt du kan erbjuda varje gång. Ett enkelt budskap ger bättre respons än vad flera otydliga gör tillsammans.
5. Var personlig
Kan du vara personlig på det sättet att du genom variabeldata kan få med mottagarens namn i utskickets inledning är det ett plus. Även om alla förstår att namnet kommer på sin plats automatiskt upplevs det ändå som en trevlig öppning.
6. Led in till en anpassad landningssida
Om du vill leda mottagaren av nyhetsbrevet till en hemsida med mer information är det viktigt att den är specifikt anpassad för ändamålet. Det ska vara enkelt för kunden att utföra det avslut du vill att han eller hon ska göra.
7. Mobilanpassade utskick
På samma sätt som en hemsida måste vara mobilanpassad måste även ett nyhetsbrev vara det. Över 50% av all e-post läses via mobiltelefon.
8. Håll kontaktlistan aktuell
Uppdatera din kontaktlista kontinuerligt och gör det enkelt för exempelvis besökare till din hemsida att anmäla sig till att få utskick från dig. Gör det också enkelt för mottagaren av nyhetsbrevet att avregistrera sig från fler utskick.